Baneheia

Baneheia ligger kant i kant med nordsiden av Kvadraturen. Området strekker seg fra Eg til Grim og til Ravnedalen. Det er flere fine turløyper og badeplasser og det gjør at Baneheia kanskje er Kristiansands mest populære turområdet. Baneheia ble til under grunnleggingen av byen ved Christian IV i 1641, men det var Oscar Wergeland i 1880 årene som sørget for å beplante Baneheia og sette opp rekkverk og trapper. Området strekker seg over hele 1083 mål.

Turområdet
I Baneheia går det mange løyper, stier og stikkveier. Det er svingete og variert terreng. For det meste befinner man seg i skogen, men det er flere badesteder, stampene, og fine utsiktspunkt. Fra Eg kommer man inn i en lysløype som er populær både sommer og vinter. Det er ikke alle steder som har merkede løyper, så det kan bli litt forvirrende å gå der de første gangene, mange av svingene, stiene og trappene kan se til forveksling like ut. Fordelen med alle stikkveiene og «omveiene» er at man kan utvide en vanlig runde med litt variasjon. Man kan gå korte eller lange turer i Baneheia, helt etter hva man foretrekker. Det er også mange benker og rasteplasser man kan ta seg en pustepause på hvis man blir litt sliten.

Badeplasser
Baneheia er kjent for sine tre stamper og Svarttjønn. Det er spesielt 3. Stampe som er populær blant de besøkende, med flotte sandstrender og badebrygger.

Adkomst
Hvis man kommer fra Kvadraturen er det flere steder stien går opp til Baneheia. Man kan for eksempel få inn fra den øvre delen av Festningesgata. Fra vestsiden kan man parkere ved Ravnedalen, på Grimsmyra og ved Bjerkelunden. Kommer man fra østsiden av området kan man parkere ved Svarttjønn (anbefales rullestolbrukere) og Solberg-kroken på Egs-området. Og ved Sørlandets sykehus Kristiansand.

Kilder
http://www.midt-agderfriluft.no/Wiki.jsp?page=Baneheia
http://www.kristiansand.as/galleri/baneheia.shtml
http://www.kristiansandguiden.com/turomrader.html

Reklamer